Cradle of Civilization

A Blog about the Birth of Our Civilisation and Development

IS ødelegger antikke kunstskatter i Mosul

Posted by Fredsvenn on February 26, 2015

Extremists used sledgehammers and power drills to smash ancient artifacts at a museum in the northern city of Mosul 

Militant uses a power tool to destroy a winged-bull Assyrian protective deity at the Ninevah Museum in Mosul, Iraq. The statue dates back to the 9th century B.C.

A man shown in the video said the items were being destroyed because they promoted idolatry

Large segments of the priceless winged-bull Assyrian protective deity are hurled to the ground as militants smash it to pieces

The Islamic State group releases a video of ancient artifacts, some dating back to the 9th century BC, being smashed up with sledgehammers in Mosul.

Assyrere er et etnisk folk som har sin opprinnelse i oldtidens Mesopotamia (senere Assyria i samme område), det vil si dagens Irak, vestlige Iran, Syria og sørøstlige Tyrkia.

Som folkegruppe sporer assyrerne sin slekt tilbake til de gamle sumerisk-akkadiske i Mesopotamia for rundt 4000–3500 f.Kr., og i særdeleshet til de nordlige regionen av de akkadiske områdene som ble kjent som Assyria en gang rundt 2300 f.Kr.

Den assyriske nasjon eksisterte som en uavhengig stat og ofte som det mektigste riket i østlige Asia fra 2300 f.Kr. og fram til slutten av 600-tallet f.Kr. Assyria forble en politisk enhet selv etter at det falt sammen og ble styrt som en okkupert provins under ulike andre riker fra slutten av 600-tallet f.Kr. og fram til midten av 600-tallet e.Kr. da det ble oppløst.

Det assyriske folk har gradvis blitt en minoritet i sitt hjemland siden den gang. På grunn av krig og forfølgelser har hundretusener av assyrere opp gjennom historien flyktet til Kaukasus, Libanon, Syria, Europa, USA og Australia og andre steder.

I nyeste tid har Irak-krigen fortrengt de assyriske lokalsamfunn da dets folk har møtt etnisk og religiøs forfølgelse ved islamister og arabisk og kurdisk nasjonalisme. Vesten har ikke gjort noen som helst ting for å stanse dette, snarere tvert om.

Av de rundt en millioner eller flere irakere som er rapportert av Forente nasjoner for å ha flyktet fra Irak siden okkupasjonen er bortimot 40 prosent assyrere, skjønt assyrere utgjorde kun rundt 3 prosent av den tidligere irakiske befolkningen fra før krigen. I henhold til en rapport fra 2013 er det beregnet at kun 300 000 assyrere er igjen i Irak.

Lamassu (kileskrift: AN.KAL, sumerisk: dLamma, akkadisk: Lamassu) er en beskyttende demon innen mesopotamisk mytologi. Den avbildes ofte med en okse- eller løvekropp, ørnevinger og menneskehode. I visse skrifter fremstilles den som en kvinnelig guddom. Et mindre vanlig navn er shedu, som tilsvarer den mannlige Lamassu.

Lamassu er ofte avbildet i mesopotamisk kunst, iblant med vinger. Lamassu og shedu var beskyttende ånder i folks hjem. De var innrissede på leirtavler som ble gjemt under husets terskel.

Senere under den babylonske periode ble Lamassu kongenes beskyttere og var alltid plassert ved inngangene til palassene, ofte som par. Ved byers innganger var de skulpterte i kolossal størrelse, og plasserte som par, et på hver side av byporten, hver og en vendt mot en av de fire verdenshjørner.

Perserne overtok Lamassu-statuene og annen billedkunst fra assyrerne som hadde påvirket perserne kulturelt, religiøst og lingvistisk, da perserne var umåtelig assyrianiserte, særlig under akemeniderne.

En ny video som IS har publisert viser en gruppe menn som velter skulpturer ned fra støttene de står på og deretter knuser dem med slegge. De store ødeleggelsene fant sted i byen Mosul, nord i Irak. Mosul er Iraks nest største by, og en av dem terrororganisasjonen har tatt over i sin offensiv i Irak og Syria.

Et annet klipp viser IS-medlemmer som bruker pressluftbor for å hogge ansiktet av en stor assyrisk lamassu på et arkeologisk utgravingssted i Mosul, som den sunniislamske ekstremistgruppa tok kontroll over i fjor sommer.

Veltingen og knusingen av statuene fører seg inn i rekken av ødeleggelser som angivelig IS står bak. Tidligere denne uken bombet de et bibliotek i Mosul. I følge AP skal IS ha solgt verdifulle kunstgjenstander på det svarte markedet for å finansiere deres blodige handlinger i regionen.

– IS ødela antikke kunstskatter i Mosul

ISIS thugs take a hammer to civilisation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: